Cabana de pedra seca

I vam rebre l’encàrrec de fer una cabana de Pedra Seca. Donar les gràcies a la propietat per l’oportunitat i sobretot al mestre d’obres que la va construir. Una gran experiència


A les vinyes del Penedès trobem moltes cabanes de Pedra Seca. Aquestes s’utilitzaven com refugis pels pagesos i com a espai d’emmagatzematge d’eines. En l’actualitat tenen una finalitat paisatgística, cadascuna amb les seves singularitats que el pas del temps ha anat modelant.

La nova cabana es situa a les Caves Llopart, dins de la muntanya de Subirats amb unes vistes privilegiades sobre Montserrat. Concretament la cabana es situarà a la vinya més petita del món, on hi perviu un únic cep quasi centenari. La voluntat d’aquesta cabana és fer de nexe entre la Cava situada a nivell de carretera i la Masia original i Celler, situats en una cota superior de la muntanya. Aquesta cabana serà el punt de descans a la pujada a peu dels visitants a través de les vinyes, i s’ha dissenyat un recorregut amb escales de travesses de fusta, per anar sortejant els marges de vinya.

Les pedres amb les que es construeix la cabana estan extretes de la mateixa muntanya tal i com va passar amb la Masia Can Llopart de la Costa segles en darrere. A nivell de disseny de la pròpia cabana, es va decidir que tingués una obertura mirant a la Torrota de Can Llopart i que aquesta finestra quedés alineada amb l’accés, quedant oculta a la vista principal de la Cabana des de Nord. Es va optar per una geometria menys arrodonida i més angular, fent-la única. I un cop finalitzada es va acompanyar d’un banc de pedra longitudinal que acaba en forma de cercle rodejant una perera que dóna molta ombra. El banc, la perera i la cabana creen un conjunt equilibrat geomètricament tant en planta com alçat.


Projecte:

Cabana de Pedra Seca

Emplaçament:

Subirats

Expedient:

19/110

Fotografia:

LIA FOTOGRAFIA

Vídeo: