CINC+1

Buscar la singularitat d’aquesta promoció de 6 habitatges entre mitgeres, era l’objectiu del nostre estudi. Una testera singular de formigó que es plega converint-se en la coberta de tota la promoció és el resultat de l’operació 5+1.


5+1 és un conjunt de sis cases adossades al municipi de Sant Sadurní d’Anoia. Aquesta promoció està situada al barri del Pla del Mestres dins d’un entorn de baixa densitat i de fàcil accés a les zones enjardinades.

Les cases entre mitgeres conviuen entre els avantatges d’una casa aïllada, accés privat, jardí davanter i posterior, alhora que amb una reducció de la superfície de façana i el consegüent estalvi energètic a l’hora de mantenir una temperatura de confort. A més a més aquest conjunt està pensat amb una planta soterrada amb accés comunitari a un espai de garatge per a 2 vehicles que es tanca per aconseguir la màxima privacitat i seguretat.

A nivell compositiu la façana està dissenyada amb la voluntat de combinar els habitatges de 2 en 2 per així disminuir la repetició i simular una dimensió més gran d’eixos i així també reduir els esgraonats entre habitatges. La façana està dissenyada en 3 franges horitzontals que conformen: la Base, amb façana ventilada porcel·lànica color sorrenc; la Planta 1, amb façana ventilada porcel·lànica imitació fusta; i la Planta 2, enretirada de la façana principal i resolta també amb una façana ventilada porcel·lànica color sorrenc i remarcada per un ràfec de formigó vist a manera de visera que es plega sobre ella mateixa en la testera de l’edifici.

El disseny energètic dels habitatges ha seguit criteris passive house. La façana de l’edifici i les terrasses de planta segona són ventilades.  L’envolvent de l’edifici s’ha treballant per intentar buscar la màxima estanquitat així com augmentar els gruixos d’aïllament en tots els paraments en contacte amb l’exterior, o interiors no calefactats. Per garantir la renovació i puresa de l’aire interior, s’ha instal·lat un sistema de recuperador de calor que garanteix la ventilació de cadascuna de les estances. A més a més aquest sistema no només garanteix la ventilació controlada sino que aprofita aquesta renovació per produir un intercanvi calòric entre l’aire entrant i sortint per a temperar l’aire i ajudar a la climatització.

Per l’escalfament de la ACS s’ha instal·lat un sistema d’aerotèrmia individual per cada casa. A més a més a la coberta s’ha instal·lat un conjunt de 7 plaques fotovoltaiques individuals per cada habitatge que ajudarà a l’estalvi energètic i complementar una futura estació de recàrrega de cotxe elèctric.

A nivell de distribució en planta baixa trobem la zona de dia configurada per l’entrada, la sala d’estar-menjador amb cuina oberta i un bany, a través d’unes escales s’accedeix a la planta primera on trobem la zona de nit configurada per 4 habitacions i 2 banys. Finalment en planta segona trobem un estudi amb bany i accés a les dues terrasses. Totes les cases tenen previsió d’ascensor i un pati tant a la part davantera com a la part posterior. En el pati posterior hi ha la possibilitat d’instal·lar una piscina en els dos últims metres de terrassa.

La casa de la testera segueix el mateixos criteris que la resta d’habitatges però te un increment de superfície en la testera on se li afegeix un espai buit de doble alçada i en forma triangular en planta. Aquest espai dota de singularitat la sala d’estar – cuina de planta baixa creant unes finestres en forma d’escletxa a Est i Oest, protegides amb tendals motoritzats exteriors per controlar l’assoleiament de matí i tarda. En planta primera s’ubica un estudi que balconeja a aquest doble espai. Finalment en planta segona es col·loca la suite d’aquest habitatge format per un estudi, bany, vestidor i dormitori, que gaudeixen de les dues terrasses a est i oest.


Projecte:

Conjunt de 6 Habitatges Unifamiliars entre mitgeres

Emplaçament:

Sant Sadurní d’Anoia

Expedient:

14/124

Fotografia:

LIA FOTOGRAFIA

Video:

Fes clic aquí